Tuesday, 11 February 2014

# INTRODUCTION INSURAN? *Think Out Of The Box*

# PERHATIAN - INI BUKAN BAHAN BACAAN UNTUK PEMBACA YANG BERHATI TISU & KUAT SENTAP, JIKA ANDA TERGOLONG DALAM GOLONGAN TERSEBUT SILA TEKAN "X" DEKAT BELAH KANAN ATAS BROWSER ANDA"


Berapa paling murah? Tu ayat klise rata-rata orang kita bila sebut pasal insuran..so aku malas sebut pasal murah atau mahal, mari aku kupaskan apa itu insuran dari kaca mata seorang bisnessmen bukan macam tipikal insuran itu adalah bla bla *dari pemahaman bacaan buku-buku insuran*..

So, firstly dalam bisnes, korang perlu ada "tapak" / "secure plan" / "blueprint" dari segi FINANCIAL / KEWANGAN korang. So bende BASIC yang korang kena tengok adalah : 

.Life Insurance
.Medical Insurance
.Saving (at least 6 bulan punya simpanan as backup)
.Retirement plan

Korang boleh tambah sendiri benda-benda yang korang rasa boleh "secure" kan lagi kewangan korang, so the MAIN POINT adalah untuk MEWUJUDKAN "SAFETY NET" untuk diri anda sendiri incase something TERjadi dekat anda..so insan tersayang, anak-anak anda, ibu bapa masih boleh KEEP ON MOVING FORWARD tanpa TERjejas dengan perkara tersebut..

# So? Pe kene mengene insuran dengan bisnes life ni? pening ar

So let's say in one point, korang ada duit & bisnes sendiri, TETAPI jika "SECURE PLAN" anda acuh tak acuh atau tiada langsung, tahap peratusan untuk keluarga anda HILANG SEGALA-GALANYA adalah 95% (lagi 5% pergi kat bini korang kalau die bekerjalah) atas sebab kegagalan anda sendiri untuk MERANCANG. Senang cerita, bisnes lingkup (sebab dah mampus, mane nak cekau duit nak bayar hutang nak bayar kat vendor guane? hutang bank? kereta? rumah? education anak? sakit anak bini lagi nanti?) So bila bisness dah lingkup anak bini (yakni merangkap balu) nak makan apa? pasir? jadi gelandangan? kena tendang keluar rumah sebab tak bayar kat bank, future EDUCATION anak pulak camne? anak anda dulu cita-cita nak jadi doktor, last-last jadi doktor sendiri..
NAUZUBILLAHMINZALIK..so dekat sinilah insuran main peranan, jika anda meninggal dunia (which everyone akan rasa suatu hari nanti) kami bagi duit pampasan dekat penama anda, so duit tu buat la bayar HUTANG PIUTANG anda dekat dunia ni, dah setel baru la duit tu guna untuk family anda pulak sebagai contoh :

Sebulan anda perlukan RM 2000 untuk belanja bini & anak-anak ketika anda masih hidup..

Jadi, RM 2000 X 12 (SETAHUN) = RM 24,000 (genapkan RM 25,000 la senang kire)
PAMPASAN KEMATIAN LEPAS TOLAK HUTANG ANDA : RM 100,000 / RM 25,000 = 4
SO AT LEAST FAMILY ANDA BOLEH SURVIVE LAGI 4 TAHUN EVEN ANDA DAH PERGI MENGADAP ILLAHI..kan molek tu boh? 4 tahun tu balu anda boleh gunakan untuk catch up bisnes yang korang tinggalkan & replace income yang sepatutnya..

buang la mentaliti tak de telur segelintir ketua keluarga yang mungkin pikir "gua dah mati, buat ape nak tinggal duit banyak-banyak dekat bini aku, nanti die kawen lain? ah g mati" masyaAllah, apa teruk sangat tu bang..duit tu memang bukan untuk abang yang dah mampus nanti, tapi untuk family abang, bisnes abang, atau charity feveret abang (sedekah kat charity abang boleh buat MultiLevelMarketing Pahala)..time tu abang duk diam-diam jawab soalan mungkar nangkir, tak de masa aih nak duk pikiaq pasal duit ni..

Ok, tapi kalau anda kena sakit kritikal atau cacat kekal plak macam mana?

Jangan risau, that why anda kena pilih pelan yang baik, so macam PrudentialBSNTakaful ada rider 'contributor'..'contributor ni akan buat pelan anda jadi PERCUMA kalau kena sakit kritikal / cacat kekal, so let's say anda bayar RM500 sebulan, so RM500 tu anda dah xpayah bayar bulan-bulan sampai la pelan korang tamat tempoh sebab Prudential DAH TOLONG BAYARKAN.
Best tak planning? Kami jugak boleh set pampasan dari segi KEWANGAN incase korang kena penyakit kritikal seperti yang dilistkan dalam polisi Prudential. POLISI JADI PERCUMA + DAPAT DUIT PAMPASAN (bergantung berapa korang invest, nanti aku adjust la). So korang save banyak gila dah tu, & SUDAH SEMESTINYA DUIT SAKIT KORANG PUN DAH COVER TANPA ANDA BAYAR SESEN PUN LAGI SEBAB DAH CACAT KEKAL / SAKIT KRITIKAL..cuba ambil masa sejenak & pikir duit saving anda dekat bank sekarang, atau ASB ke, UNIT TRUST ke, pelaburan tanah korang ke YANG BOLEH CREATE INSTANT $$ + BENEFITS camni sekali..ada tak? :-)

Dan bulan2 yang anda bayar tu pun BUKAN BURN GITU JE, JADI SAVING WOI..macam anda menyimpan dekat bank, kita siap investkan sekali mengikut SHARIAH ISLAM, so duit anda tu 100% HALAL PATUH SYARIAH..

# Retirement Plan? Cuba relatekan dengan insuran..

Saudara, saudari ingat, bisnessmen/women TAK KAN PIKIR TAKAT 2-3 TAHUN JE, PIKIR TERUS SAMPAI BERSARA NANTI..

Macam ni, sebagai contoh anda sekarang berumur 20 tahun, so let's say umur anda 55 anda nak bersara so lagi 25 tahun la kan? Dan jika dari umur 20 tahun tu anda dah apply plan PrudentialBSNTakaful & bayar bulan-bulan sampai anda umur 55 tahun tanpa miss, dekat situ sebenarnye anda dah create satu backup DUIT RETIREMENT anda selain mengharapkan EPF, cuba bagitau aku berapa ramai orang kita yang duit EPF habis gitu je lepas 3 tahun bersara?
Kalau time tu jugak baru nak apply insuran, memey hang kene ketuk RM500-600 sebulan compare sekarang masa umur muda sihat lagi ni..jika time tu baru nak apply & dah de sakit kritikal memang mana-mana company insuran akan KATA SORRY ANDA TAK LAYAK, so get ready la habiskan duit EPF korang yang di angan-angankan untuk pergi haji ke, umrah ke, tambah rumah ke, untuk bukak bisnes ke, tambah bini ke..jadi angan-angan je beb!
So sanggup ke? kot kalau masa umur 25 kena cacat kekal ke or sakit kritikal, sempat ke nak kumpul duit EPF yang anda harap kan tu bila bersara nanti? Dan ingat, masa tua nanti la banyak penyakit sampai..nak-nak jenis perokok tegar atau jenis tak jaga makan minum time muda mudi lagi ni..adess..banyak pakai duit tu! So duit EPF korang perabis dekat kos rawatan jela? sanggup? pikir bang pikir..


# So? Gua hensem, muda lagi & company gua pun sapot gua punye medical ribu juta lemon best bak hang

Ok, ni part untuk kaki makan gaji..ok lu rase best sangat la company lu sapot meh gua buat lu nganga dengan fakta gua :

-even anda gaji RM 3,4,8,10,20 ribu pun, KALAU korang kena sakit kritikal / cacat kekal boleh ke korang kerja? company still simpan anda lagi ke? banyak lagi bai calon yang hensem muda gagah yang boleh replace tempat anda ANYTIME..so aku bagi seminggu, eh setahun la untuk kau pikir best ke tak medical company ko kasi tu..
-ya ya part medikal kad yang company korang bagi tu berapa limit? kalau dah kena kanser sampai RM 100,000+ treatment limit medikal kad company dah abis? kau nak menganga mana nak dapatkan duit? dah la kerja kejap-kejap mc berminggu-minggu..ingat company nak hadap semua tu?
-ok ok boleh pindah government, aku tak cakap treatment dorang tak bagus or tak setanding, tapi sanggup ke korang hadap kerenah birokrasi? time sakit gigi pun emosi + budi bahasa pun dah tahap longkang..ni plak sakit kritikal yang berat? kalau time tu plak korang kena waiting list, parok boh..
-apa? korang dapat 1st class treatment sebab berpangkat dalam kerja dengan kerajaan? ok, cuba pikirkan waiting list, kot time kau kena sakit nanti semua hospital full tak pasal-pasal kena tunggu dalam waiting list..so sini aku createkan optional untuk korang..tak kan nak beli sport rim usha satu kedai je ye tak? mesti banyakkan pilihan..
-macam point kat atas tadi tula, kalau dah kena sakit kritikal atau cacat kekal kena buang kerja, automatik medikal kad dah tak de? so sape nak bayar duit perubatan korang? harap mak apak lagi? JIKA korang ada PrudentialBSNTakaful medikal kad, in shaa Allah dah jadi free semua tu  (monthly tak perlu bayar dah & kos rawatan pun kite still tanggungkan) + pampasan & saving anda pun still ada lagi..so pikir la baik2..

Kalau lu orang make up kereta boleh sampai riban-riban, beli handphone mahal-mahal, shopping macam-macam, tak kan HARGA DIRI korang tak de langsung compare kereta korang semua tu? Come on beb..orang kita ramai yang FAILED bab MERANCANG..dekat anak bini boleh kasi barang mahal-mahal, kenapa tak rembat satu medikal kad untuk anak bini? sebab anak bini sakit ke ade kompilasi bersalin ke, KAMI tanggung kos tu..(selagi tak langgar polisi punya syarat la) 
Pikir long term bang, bukan short term..rugi duit? mana ada, kan aku dah cakap berpuluh kali SAVINGS ada..TAK BURN pun korang bayar bulan-bulan tu..

Jadi, konklusinya adalah insuran itu penting untuk seorang tauke-tauke bisnes besar, kecil, orang makan gaji..eh semua la kena ada..& terjemahan ini pun aku kutip dari otai bisnessmen Robert Kiyosaki (tak payah gelarkan diri korang bisnessmen/women kalau tak pernah dengar nama dia) & relatekan dengan insuran..jadilah ORANG KITA yang BARU & BERWAWASAN serta jadikan perniagaan anda boleh diwarisi..jangan jadi sampah yang sentiasa buat silap berulang-ulang sampai hari-hari asyik keluar paper, keluar bersamaMu, mengadap pak2 haji kat pusat zakat, share FB mintak derma..alahai..malu woi..
MERANCANG LA DARI SEKARANG!